Groeigroep

 

  • Workshop bij Wakker: Top-ervaringen
  • Oefengroep Yoni-meditatie
  • Cursus Focussen

Workshop bij Wakker.
‘D
at waar het om gaat’, over het integreren van top-ervaringen

Je begint met je een top-ervaring te herinneren.
Denk eens aan een prachtige gebeurtenis, een situatie die helemaal super was.
Hoe voelde je je toen?  Zaten daar de componenten in van 1. lekker in je lijf zitten, zodat je er niet op let, 2.opgaan in de situatie, dus geen gedoe in jezelf, 3. een gevoel van actie, 4. en dat je (achteraf kijkend) vreugde voelt over het leven en over wie je bent als mens?  Want het is dat gevoel waar het om gaat.
Je krijgt de tijd om de diverse aspecten van dit gevoel te verkennen met een maatje. Daarna komt er een geleide meditatie, zodat deze ervaring niet alleen op denkniveau maar ook op lichaamsniveau geïntegreerd raakt. Daarmee vormt zich een paadje in je hersenen, zodat het je vaker te binnen kan schieten in je dagelijks leven. En je krijgt tips hoe dit prachtige gevoel in te zetten als het je wat tegenzit.
Want, iets belangrijks: zo’n gevoel is niet alleen verbonden met een top-ervaring, het komt veel vaker voor. Het kan net zo goed zitten in iets als een gedeelde knipoog of een heerlijke duinwandeling. Tenminste, als dat je een vreugdegevoel geeft, je doet merken wie JIJ bent en hoe goed het leven kan zijn.
Want dat levende ik-gevoel, -is het niet dat waar het om gaat in het leven?!
Is die situatie niet even ‘zoals God het had bedoeld’?
Om je aan te melden: zie Agenda

Cursus Focussen
Focussen betekent je aandacht richten, zoals bij het scherpstellen van een cameralens. Alleen zoom je in dit geval niet in op iets in de buitenwereld, maar op een gevoel in je lijf.
Focussen stamt uit de cliëntgerichte therapiehoek. Het diende om cliënten gericht het proces van veranderen aan te leren (Gendlin, 1968).
Maar als methode gaat het veel verder dan dat.
Via een focusinleiding kom je in een verdiept gevoel van genoegen en op je plek zijn. In die rust laat je in je opkomen wat er met een bepaald probleemgevoel is en wat het nodig heeft; en dat geef je.
Dit werkt door tot in de diepste lagen die op dat moment bereikbaar in je zijn.

In welke situaties
Er zijn trauma’s en behoeften die zo diep gaan dat aanvaarding van de situatie tot psychische amputatie leidt, tot een beperkt en kleurloos bestaan.
In dat geval kan focussen iets voor je doen. Als je naar iets verlangt, dan is dat gevoel in je aanwezig; en dus kan je jezelf openen om het te ontvangen (een van de mogelijkheden die je leert bij het focussen).  En naar buiten toe kan je de veranderingen zo kiezen dat ze harmonie brengen in plaats van onnodige tegenstand.

Voor wie
De cursus is voor mensen die al spiritueel of energetisch werk gedaan hebben, en die hun kunnen en weten op een natuurlijke manier in hun leven gestalte willen geven.
Focussen leert je hoe je je groeiproces in goede banen kunt leiden. Je hebt zelf het stuur in handen, iets dat prettig is voor zelfdoeners. Ook past het bij mensen die een veilige en organische manier willen aanleren om met hun eigen cliënten te werken, omdat zij gewoonlijk al hun eigen stijl ontwikkeld hebben.

Over de cursus
De avond wordt begonnen met bewegen en gronding en doorstroming. Dan volgt een ‘geleide meditatie’ waarmee je door de stappen heen geloodst wordt die die keer aan bod komen. Na de pauze geef ik een korte voorbeeldsessie, en daarna ga je in tweetallen zelf aan de slag.

Aanmelding
De aanmelding begint met een telefoongesprekje om iets van je motivatie en achtergrond te horen. Dan volgt een focussessie om uit te proberen of het focussen je ligt.
De cursusavonden zijn ’s maandags om de week. Tijdens de les oefen je de stappen in de groep en in tweetallen, aan de hand van je eigen proces. In de tussenliggende week oefen je met een maatje. Zelf oefenen is wel nodig!
Het is als met pianospelen, je leert het niet door alleen maar op les te komen!

Cursus in Alkmaar
8 x om de week
€ 300,- (deels vergoed) 

Kleine groep, dus zsm aanmelden.

Fenneke Jacobs
psycholoog /energetisch therapeut /focustrainer
meer dan 40  jaar ervaring

tel. 072 5 125 160
fennekejacobs@planet.nl
www.fennekejacobs.nl

Voor verdere informatie:
www.focussen.info
www.focussen.nl